perjantai 29. heinäkuuta 2022

Nallen taikaa

 


Kesäiset piirakkasukat
Sukat on neulottu ylhäältä alas ja alussa loin 54 silmukkaa 2.75mm puikoille. Varsi on muuten 1 oikein 1 nurin joustinta, mutta etureunassa nostin joka toisella kerroksella oikean silmukan neulomatta ja nurjan neuloin nurin. Näin sain resorissa takareunaa hieman korkeammaksi ja ajattelisin että sukka on niin helpompi vetää jalkaan ja pysyy ehkä hieman paremmin jalassakin. 
Siitä onkin pitkä aika kun olen viimeksi neulonut piirakka sukkaa ja ohjeeseen tarvinkin hieman muistutusta ja ohjeita löytyykin monenmoisia hakemalla niiä netistä ja niistä soveltaen neuloin sitten omani. Ohjehan on todella helppoa oppia ulkoa ja sitä ei siis tarvitse alkua pidemmälle katsoa ja neulominen sujuu joutuisasti. Kantapää on vahvistettu, tavallinen ja reunasta löytyy 18 reunasilmukkaa ennen kantapään kavennuksia, päättelynä leveä nauhakavennus.
Malli: Omaas ovellusta piirakkasukan ohjeista
Lanka: Novita Nalle Taika 807
Puikot: 2,75mm
Koko: 37/38
Paino:52g

Kaupunkilangan tennarisukat 

Halusinpas neuloa itselleni toisetkin kesäsukat, tästä Nallen ihanasta langasta. Näihin sukkiin käytetyt kaksi kerää olen saanut pari vuotta taaksepäin syntymäpäivä lahjaksi ja nyt oli niiden vuoro syntyä sitten sukiksi. Tällä kertaa löysin sukkiin ohjeen Kaupunkilangan sivuilta täältä. Hanna Piirainen ja Jaana Jokela ovat suunnitelleet kaksi paria tennarisukkia, joihin voi käyttää samaa ohjetta vaihtaen vain päälle tulevan mallineuleen. Tässä minun valitsemassa mallissa oli yksinkertainen pitsineule, kun toisessa ohjeessa on myös helppo muutaman kerroksen pintaneule. Sukka malli on kyllä hieno, vaikka toisaalta minun kirjavan sukkavärivalinnan kanssa pitsineule hieman hukkuu väri iloittelun sekaan. Mutta luonnossa se erottuu edukseen hieman kuvia paremmin.
Malli: Tennarisukat(Hanna Piirainen ja Jaana Jokela)
Lanka: Novita Nalle Taika 807
Puikot: 2,75mm
Koko:38/39
Paino: 48g

Sukkia lapsille
Kun lankaa vielä tuntui riittävän niin päätin neuloa myös pikkuneideille sukat tulevan syksyn varalle. Aloitin sukat kärjestä ajatuksena neuloa ensin yhdet sukat ja toisista niin pitkät kuin lankaa riittää. Kantapäätä varten opettelin Käsityökekkerit sivustolta löytyvää kantapään ohjetta ja ohje oli varsin hyvä ja sieltä löytyy myös opasvideo kirjoitetun version lisäksi, niin kantapää varmasti onnistuu.
Sukista tuli varsin hyvät ja molempiin aavistuksen kasvunvaraakin niin menee tulevan talven tepasteluissa oikein hyvin. Sukat tosin otettiin jo käyttöön ja todettiin hyviksi. Ja kerätkin tuli käytettyä hyvin loppuun.
Malli:oma
Lanka: Novita Nalle Taika 807
Puikot: 2.75mm
Koko: 3v ja 4v
Paino: 44g ja 45g

sukkia nallelangasta, tennarisukat, kesäsukat, nalle, nalle taika. villasukat


tiistai 26. heinäkuuta 2022

Omat sukat

 Jossain vaiheessa viime vuotta syntyivät välityönä nämä kimaltelevat sukkaset varpaista varteen. Malli on omaa pähkäilyä ja jäävät myös omiin jalkoihin.  Jalkapöydän päällä on sivusta lähtevät reikärivit, jotka kiertävät jalkapöydän yli toiseen reunaan. Kantapään neuloin tavallisena ja vahvistettuna, mutta se toisinpäin kuin ylhäältä alas neulottuna, ihan hyvin istuu näinkin. Ohuemmasta langasta neulottuja sukkia olen kaipaillut lisää jo jonkin aikaa ja tässäpä sinne taas yhdet lisää. Eihän villasukkia nyt voi koskaan olla liian monta paria... Mustat sukat vaan edelleen puuttuu, ne olisivat monikäyttöiset, mutta mukavampaa on neuloa värillisiä ja kirjavia lankoja.  Niissä kun näkeekin paremmin mitä on neulomassa vähän huonommassakin valossa. Aika kivat tuli näistäkin sukista, vaikkei raidat täsmääkään, mutta se tekeekin sukista aina vaan hauskemmat ja saa paremmin käytettyä langan loppuun.

villasukat, sukat opal langasta, nilkkasukat, sukat itselle
Malli: Oma
Lanka: Opal
Puikot: 2,25mm
Koko: n.38
Paino: 60g

tiistai 19. heinäkuuta 2022

Hopi

                              

Viime talvena innostuin kaarrokepaitojen neulomisesta. Pääasiassa somessa vilisee islantilaisista langoista ja malleista neulottuja paitoja, mutta mahtuuhan tähän maailmaan monta muutakin mallia. Uusia kaarroke ja muitakin puseroneuleohjeita on tullut viimeaikoina aivan valtavasti lisää ja tuntuu että haluaisi neuloa niitä aina vain lisää. Halusin neuloa itselleni paksumman villapaidan, joka ei kuitenkaan kutittaisi iholla kuten Lettlopi lanka. Karismahan on myös 100% villaa, mutta se on myös superwash käsitelty, jolloin sen uskaltaa paremmin pestä myös koneessa ja on näin ollen hieman helpommpi huoltaa kuin huopuvat villalangat. Toki sen ominaisuudetkaan eivät silloin ole aivan samat, mutta lämmittää ihan varmasti viileillä keleillä kuitenkin. Hopin neulontahetkellä en ollut vielä kokeillutkaan Plötulopi lankaa, joka on hahtuvalankaa ja sitä kyllä kestän pitää suoraa ihollakin ja siitä onkin tulossa itselle jo toinen neule. Sen neulominen saa kuitenkin odottaa että ilmat tästä vielä hieman viilenevät. Lankana siis tässä puserossa on lankana Dropsin Karisma, mikä vastaa paksuudeltaan Lettlopi lankaa ja neuloin paidan 4,00mm:n puikoilla. Mallina on Linka Neumannin suunnittelema Hopi ja se löytyy  kirjasta Norjalaisia villapaitoja 2.
Malli neulottiin alhaalta päin ja voitte varmaan kuvitella kun into piukeana taas neuloin kaarroketta niin en sitten kavennellut silmukoita jostain syystä tarpeeksi vaan kauluksen lähestyessä aloin miettiä että tuleepa kyllä suuri kaula-aukko. No jospa muistaisin jatkossa taas lukea ja seurata ohjeita tarkemmin, enkä oikaisisi ainakaan näin tärkeissä kohdissa...Onneksi langat olivat pysyneet neuloessa aika hyvässä järjestyksessä niin purkaminenkin sujui sutjakkaasti ja siinä vaiheessa myös värit vaihtoivat hieman paikkaansa uudelleen neulonnassa. Neuloin koon L ja paidasta tulikin ihan sopiva. Tosin jostain syystä en sitä kuvaushetken jälkeen ole käyttänyt ja mietinkin että löytäisikö paita uuden kodin jostain vai pääseekö se käyttöön ensi talvena. No aika sen näyttää. Malli on kuitenkin kaunis ja lanka on mukavan tuntuista pitää. Kuten alussa jo mainitsin että puseroiden neulomisinnostus iski talvella ja niinpä alempana on siis muisto lumesta ja pakkasesta näin kesän keskelle.
Malli: Hopi (Norjalaisia villapaitoja 2)
Lanka: Drops Karisma
Pääväri: Petrooli kirsikanpunainen 75
Kuviovärit: Tumma lila 76
Vaalea hillitty roosa 66
Siniturkoosi 60
Koko: L
Paino: 620g


maanantai 4. heinäkuuta 2022

Käsinvärjättyä lankaa Villapesuraidoissa

Pitkään vain ihastelin käsivärjäreiden lankoja ja vihdoin  viime syksynä päätin toteuttaa yhden pienen unelmani, joka oli neuloa jotain käsivärjätystä langasta ja katsoa ovatko ne kaiken hehkutuksen arvoisia. No ovathan ne tietysti! Ovathan ne toki aika arvokkaita kun vertaa vaikka perus markettilankaan, mutta on niiden värjäämisessä ja myyntikuntoon laittamisessa on myös aika paljon työtä ja muita kuluja ja mukava se olisi tietysti värjäreiden saada sen lisäksi myös hieman palkkaakin tekemästään urakasta. Niinpä siitä sitten mielellään maksaakin himpun verran enemmän. Vaikka ajatuksena ei olekaan alkaa pelkästään niillä neuloa, niin välillä on mukava kokeilla jotain erilaista ja hieman luksustakin.

                                

 Sittenpäs iskikin vasta se vaikeus että mitä ja kenen lankoja kokeilisin aivan ensimmäisenä. Pitkän pohdinnan  lankojen värien ja erilaisten lankalaatujen kanssa päädyin vihdoin viimein siihen että tilaisin vahvistettua lankaa, joka kävisi myös sukkiin. Vielä kun ei ollut varsinaista tietoa mitä langoista sitten neuloisin. Toivoin vain ettei lanka kuitenkaan olisi kovin karheaa tai kutittavaa jos päätyisin tekemään huivia, niin kuin sitten kävikin. Eksyin selaillessani Neulovan Ninjan nettilankakauppaan ja löysin aivan ihanan värisiä lankoja ja vielä kun oli niin että Neulova Ninja oli tulossa Tornion käsityömessuille ja voisi tuoda langat mukanaan sinne, niin päätös oli tehty. Langat kuitenkin tulivat sitten muutaman sattuman takia postissa ja kuinka ihanassa paketissa ne tulivatkaan. Voi kun tulinkaan iloiselle mielelle kun paketin hain ja riemu vain jatkui kun avasin paketin ja sisältö oli aivan upea.       

      

Ensimmäiseksi puikoille pääsi harmaa ja ylimmäinen purppurainen lanka. Kuinka ollakaan vyötteet ovat jälleen kadonneet niin sävyjen tarkat nimet nyt jäävät ikävä kyllä hieman epätarkoiksi. Lankoja odotellessani olin valinnut ensimmäiseksi neulomukseksi Villapesu siskojen Pirjon ja Katrin huivimallin Villapesuraidat, jonka ohje löytyy ilmaiseksi Ravelrysta.
 4mm Puikoilla aloitin huivin ja innoissani neuloin ja kohta jo huomasinkin että taas se alun innostus näkyi ohjeen luku virheenä ja ei muuta kuin purkuun ja uudelleen aloitukseen. Eipä se haitannut kun oli niin mukava neuloa. Ohje oli kyllä hyvä, kunhan sen sisäisti hieman paremmin, eikä sitä kauaa tarvinnutkaan seurata kun muisti laskea kierrokset ja lisäykset reunoissa oikein. Renunan olisi voinut tehdä myös icord versionakin ja sen teinkin ensimmäiseen versioon, mutta huomasin samalla että minulla se kiristi aivan liikaa, niinpä tein reunan ainaoikein, niin se joustaa hieman paremmin. Huivia oli mukavan neuloa ja se valmistuikin aika joutuisasti, vaikkakin viimeisillä kierroksilla silmukoita oli jo ihan kiitettävän suuri määrä. Todella kauniit langat ja mukava ohje!
Hieman pitkään kyllä menee nykyään näiden projektien saamisessa tänne blogin puolelle. Niitä kyllä valmistuu ihan kiitettävää tahtia, mutta tänne asti ne pääsevät hieman hitaammin. Yleensä ehtii valmistua muutama työ ennen kuin saan kuvattua ja siinä taas hetki ennen kuin kuvat koneelle, sitten taas hetki tai toinen ennen kuin ehdin löytää mieleisen hetken kirjoitteluun ja julkaisemiseen. Monta mutkaa siis on ennen kuin valmistyö on täällä esittelyssä, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan =)
Villapesuraidat, villapesusiskot, hartiahuivi, neulova ninja
Malli: Villapesuraidat
Lanka: Neulovan Ninjan Lowlands sock yarn (400m/100g)
Puikot: 4,00mm
Paino: 152g