lauantai 30. tammikuuta 2021

Sukka-Finlandia 2021: Etappi 3; Jäke sock

 Tammikuu lähenee loppuaan ja on jo kolmannen etapin vuoro tämän vuotisessa sukkakisailussa. Niille, jotka ei vielä tiedä mitä Sukka-Finlandia kisa oikein tarkoittaa, niin se on leikkimielinen sukkakilpailu, jossa kisaillaan sukkienneulomisnopeudessa. Uusi ohje ilmastyy aina etukäteen ilmoitettuna päivänä ja kellon aikana. Etukäteen on ilmoitettu myös tarvittavan langan määrä ja vahvuus. Sitten vain jokainen kisailija voi alkaa neulomaan, kukin omaan tahtiinsa. Tarkemmin kisan sääntöihin ja kuulumisiin voit käydä tutustumassa vaikka Sukka-Finlandian sivuilla täällä.

sukka-finlandia 2021, jäke sock

Tällä kertaa kolmos etapin suunnittelijana on Eva Roos-Rautakorpi ja sukkien malli on nimeltään Jäke sock. Sukkamallin värityksen innoittajana on ollut Tuusulanjärven maisemat, sen vehreä luonto, poutapilvet sekä Järvenpään nimikkokukka keltavuokko. Valkoinen edustaa lunta ja tähtimäinen pintaneule tuo mieleen öisen tähtitaivaan. Ohjeen nähtyäni valitsin omiin sukkiini värit kotoa löytyvistä Dropsin Fabel langoista. Päädyin luonnonläheisiin väreihin, jotka näin jälkikäteen ajateltuna tuovat mieleen ehkäpä syksyisen vuoden ajan, ruskan alkamisen sekä sadonkorjuun ajan, luonnon vielä hieman vihertäessä ja valmistautuessa tulevaan talveen. 

Ennätin aloittaa sukat juuri ajallaan ja päästä alun taitoksen neulomisessa hyvään vauhtiin, kunnes oli lopetettava hetkiseksi, jotta pääsimme kurkistamaan ultraan mitä masuasukille tällä hetkellä kuuluu ja kuinka siellä kasvetaan. Kaikki oli hyvin ja niin kuin pitääkin. Sittenpäs pääsin neulomaan taitereunat loppuun. Niiden tekemiseen meni yllättävän paljon aikaa. Silmukat luotiin koukun ja apulangan avulla, joka sitten taiteosion reunojen yhdistämisvaiheessa purettiin pois ja silmukat neulottiin yhteen puikoilla olevien silmukoiden kanssa. Näin tehden sukan taitereunasta ei tullut kiristävä vaan se venyy juuri sopivasti. Kivasti oli ajateltu myös sekin seikka, että taitteen sisäreuna on erivärinen kuin muu sukka ja väri pilkistää hieman sisäpuolelta.

Pienten ruokailu ja vessataukojen kanssa loppupäivä sujuikin joutuisasti sukkien parissa. Aluksi aloitin sukat 2,5mm puikoilla yhtäaikaa loopaten, mutta kantapään käännöksen jälkeen puikot vaihtuivat astetta pienempään 2,25mm:n puikkoihin, jottei sukista tulisi kovin mahdottoman suuret. Tuon pienempiä puikkoja ei löydy niin pyöröinä kuin tavallisinakaan, ehkäpä ne tulee jonain päivänä hankittua.

Purkamiselta ei vältytty toki tälläkään kertaan ja puolenyön lähestyessä huomasin että edellisen tähtikerroksen aikana olin unohtanut tehdä muutaman tähden, onneksi tosin vain toisessa sukassa, joten ei muuta kuin korjaamaan virhettä. Sitten vielä jaksoin tehdä kantapäiden kiilalevennykset loppuun ja päätin lähteä tervehtimään Nukkumattia.

Aamulla sitten reippaana muutaman tunnin unien jälkeen pääsin jatkamaan sukkien parissa puuhastelua ja niinpä ne sitten hieman yhden jälkeen tulivatkin sukat valmiiksi ja kuvatuksi. Tummasta pohjaväristä oli hieman hankala kuvata tähtikuviota, mutta sekin onnistui lopulta niin että kuvion erotti. Vielä lähetys tuomariston arvioon ja hieman ulkoilemaan välillä. Myöhemmin selvisi sitten, että ennätin tällä etapilla ennätin sijalle 11.

Käsialani vaatisi ohuemmille langoille ehkäpä juuri vaikka ne 2.00 mm:n puikot, jotta saisin aivan ohjeenmukaiset sukat. Näistä tulikin siis ohjeen 38/39 kokoa hieman suuremman noin 42 koon sukat, mutta sepä ei haitannut mitään sillä mies ilmoittikin että ohuemmille villasukille olisikin jo hieman tarvetta. Pääsevät siis hetimmiten käyttöön.

Tähän etappiin ja sukkamalliin liittyy myös luovasarja, jossa voi neuloa sukista omanlaisen mallin, kunhan alkuperäinen malli on tunnistettavissa sukista. Aikaa luovanmallin neulomiseen on kisan päättymiseen asti. Saapas nähdä innostuisinko miettimään niidenkin suunnittelua ja neulontaa.

Malli: Jäke sock, Eva Roos-Rautakorpi
Lanka: Drops Fabel
Puikot: 2,25mm ja 2,50mm
Koukku: 2,50
Koko: ohje 38/39, minun käsialalla n.42
Paino: 81g

perjantai 22. tammikuuta 2021

Huovutetut tossut

 Ennen joulua sain pienen vihjeen, että uusille huovutetuille tossuille olisi tarvetta. No eipä muuta kuin tuumasta toimeen, kun kotoa löytyi vielä sopivasti Novitan Huopasen jämäkeriäkin. Niitä yhdistellen ja  mukaellen Lankahelvetin varrelliset huopatossut aikuisille ohjetta lähtivät sitten valmistumaan uudet tossukat. Hyvin ehtivät vielä pukinkonttiinkin ja saaja oli hyvin tyytyväinen uusiin jalanlämmittimiinsä.

Kuvista näkyy hyvin koon muutos, kun vierellä ovat 7mm:n sukkapuikot
Varret neulottiin kaksinkertaisella 7-veljestä langalla ja teräosa sitten huopuvalla huopasella. Sitten vain lankojen päättely, muovipussien virittäminen sukan sisälle, jottei teräosa huopuisi umpeen. Sitten vain koneeseen pyörimään. Ensimmäisellä kerralla tossut jäivät vielä liian suuriksi, joten ei kun uudelleen pyörimään. Sitten koko olikin sopiva ja pääsin muotoilemaan tossut tossun mallisiksi. Harjasin vielä pintaa hieman pörröisemmäksi. Sitten ne olivatkin kuivamisen jälkeen valmiit pakettiin.Malli: Mukaeltu Lankahelvetin varrelliset huopatossut aikuisille ohjeesta
Lanka: Novita 7-veljestä sekä Huopanen
Puikot: 5mm ja 7mm
Koko: n.42


sunnuntai 17. tammikuuta 2021

Sukka-Finlandia 2021: Etappi 2; Angelika

Sukka-Finlandia 2021, Angelika, Niina Laitinen
 Kakkosetapin kauniit pitsisukat oli suunnitellut Niina Laitinen ja ohjetta niihin päästiin katselemaan lauantaina kolmen aikaan. Mallin nähtyäni valitsin langaksi muutamia vuosia lankakätköjäni täydentäneen Novitan Nalle langan, joka sisältää aloe veraa ja jojobaa, joten se on mukavan pehmeä neuloa ja ihana myös jalassa. Puikoikkoina ohjeen suositusten mukaiset 3mm:n puikot.

Aloitin reippaasti neulomaan molempia sukkia samaan aikaan ja kun resori osuudesta oli aika siirtyä pitsikuvioon, niin huomasinkin toisesta sukasta puuttuvan kaksi silmukkaa. Ja muka kun olin tarkastanut että silmukoita on oikea määrä. No ei muuta kuin purkuun se kappale ja aloitus uudestaan.

Aika kului mukavasti neuloskellessa ja kuunnellessa neuleaiheisia podcasteja. Tohkeissani jälleen neuloa posottelin eteenpäin, kunnes kantapään kohdalla tajusin, että metsään on menty taas. Tällä kertaa en malttanut ilmeisesti lukea tarkasti kantapäänteko ohjetta ja ei kun jälleen purkamaan. Kaikesta huolimatta sukat tuntuivat edistyvän niin mukavasti, että päätin tällä kertaa tehdä sukat myös valmiiksi ennen nukkumaan menoa. Ja niinhän ne sitten valmistuivatkin puolenyön paikkeilla. Ensimmäiset pikaneulojat olivat saavuttaneet maalin jo muutamaa tuntia aikaisemmin, aika hurjaa! 

Sitten vielä kuvaus ja lähetys tuomareille, ennen treffejä Nukkumatin kanssa. Aamulla tulostiedoista selvisi, että tällä etapilla ennätin sijalle 11. Oli kyllä mukava neuloa näitä sukkia, vieläpä kun valmistuivat saman päivän aikana. 

Lopullinen koko on hieman nafti omaan jalkaan, mutta kyllä näin kauniit sukat varmasti vielä omat sopivat jalkansa löytävät.

Malli: Niina Laitinen: Angelika(sukka-finlandia 2021)
Lanka: Novita Nalle aloe vera+ jojoba
Puikot: 3mm
Koko: Pieni 38
Paino: 81g


sunnuntai 10. tammikuuta 2021

Sukka-Finlanfia 2021: Lämppäri; Yhteenkietoutuneet

 Nämä Sukka-Finlandia sukat tulee nyt kyllä hieman väärässä järjestyksessä tälläkertaa, mutta haitanneeko tuo. Joulun jälkeen, sukkakisan varsinaista starttausta odotellessa neuloin Yhteenkietoutuneet sukat. Joka on Sukka-Finlandian tämän kertainen lämmittelymalli ja sen ovat suunnitelleet Airi Keränen ja Sari Passi yhdessä. Nappasin lankalaatikosta vaalean sinisen ja tummanruskean värin Novitan Nalle lankaa. Nämä sukat neulottiin varpaista varteen. Näin jälkikäteen ajateltuna olisin voinut neuloa tuon kärjenkin ruskealla, mutta ihan kivat tuli näinkin.

                                     

Näissä sukissa tarvittiin puikkojen lisäksi virkkuukoukkua nyppyjen ja sukan suun tekemiseen. Nämä molemmat tekniikat olivat minulle sukkien teossa uutta, ja niitä oli mukava kokeilla. Uusien tekniikoiden lisäksi pääsin kokeilemaan ensimmäistä kertaa pukin tuomia uusia koon mukaan säädettäviä sukkablokkeja. Kylläpäs olikin mukava lahja, kyllä se näemmä kannattaa olla välillä kilttinäkin.

Onneksi nämä eivät olleet varsinaiset kisasukat, sillä olisi tullut varmasti sanomista siitä, että ennen kantapäätä tehtävät lisäykset tulin tehneeksi väärään kohtaan. Tämän tosin huomasin kun olin tehnyt kantapään jälkeiset kavennukset. Mutta kun tuo ei käyttöä haittaa niin ajattelin että menee näinkin. Kisaillessa toki olisin purkanut ja tehnyt kiilan uudestaan.

                               Mukavat sukat ja mukava oli neuloa varpaista käsin pitkästä aikaa.
Malli: Yhteenkietoutuneet( Airi Keränen&Sari Passi)
Lanka: Novitan Nalle
Puikot: 3.0mm
Paino: 61g


perjantai 8. tammikuuta 2021

Sukka-Finlandia 2021: Etappi 1; Roihu

Loppiaisena kello lähestyi kahdeksaa ja jännitys tiivistyi jälleen useissa kodeissa, sillä oli kisastartin aika. Tähän olivat monet jo valmistautuneet neulomalla kisan lämppärimallin Yhteenkietoutuneet ja etsimällä sopivia lankoja seuraavia kisan etappeja ajatellen.
Kahdeksalta ohje sitten pompsahti sähköpostiin ja pikavilkaisu kertoi, että päästäisiin palmikoita vääntelemään. Ohjeen nimeltään Roihu, oli suunnitellut tällä kertaa Outi Montonen.
Puikkosuositus oli 2,25mm ja ne ovatkin pienin koko mitä minun puikkojen joukosta löytyi. Pian kuitenkin minulle selvisi, että olisi saanut olla kyllä vielä hieman pienemmät puikot, jotta neulejäljestä olisi tullut tasaisempaa, mutta kyllähän ne hieman käytössä sitten tasaantuvat ja kauniit niistä vain tuli näinkin. Pitänee tuota puikko varastoakin jossain vaiheessa täydentää ainakin 2,0 mm puikoilla. Vaikka harvemmin tulee ihan niin ohuille minulla tarvetta. Käsialasta johtuen ohjeen mukaisista noin 38 koon sukista minulla tulikin noin 40-41 kokoiset. 
 Loppiainen kului pitkälle iltaan neuloessa ja kuunnellessa podcasteja sekä radiota. Puoli yhdeltätoista mietin, että sukat valmistuisivat kyllä ennen aamua, jos jäisin niitä neulomaan, mutta toisaalta unikin olisi hyväksi niin jaksaisi sitten seuraavana päivänäkin jotain puuhailla. Niinpä sitten katkonaisten unien jälkeen(kiitos taaperon yöllisten heräämisten) pirteänä seiskalta jatkamaan sukkia. Vuorossa oli kantapään käännös. Näissä sukissa kantapäissä nimenomaan opinkin jälleen uutta.
 Puolenpäivän lähestyessä, sukatkin lähestyivät valmistumistaan ja vihdoinkin tuli se hetki kun sai katkaista langan. Vielä kuvien lähetys tuomareille ja jännittämään mikä kisasijoitus olisi tällä suorituksella. Ensimmäiset nopeimmat neulojat olivatkin saaneet sukkapareja yönaikana valmiiksi, vau! Päivän mittaan tulostaulukko kertoi että olin tällä etapilla sijalla 7.
Ohjeeseen kun malttoi tutustua ja seurata sitä tarkasti niin neulominen alkoikin sujua ihan mukavasti, vaikka ensi vilkaisun jälkeen sitä mietti että mihin sitä taas tuli lähdettyä. Mutta on se vain niin hauskaa!
Malli: Roihu, Outi Montonen
Lanka: Socki Fine
Puikot: 2,25mm
Koko: 40-41
Paino: 77g