perjantai 29. toukokuuta 2015

Kevätpöllöt


Ammattiin valmistuvalle tuttavalle tekaisin keväisen hempeän vihreät pöllösukat. Väri ja aihe ovat saajalle mieluisia, joten ne mielessäni syntyivät Kevätpöllö sukat, Pöllöihin ohjeen olen bongannut Facebookin voihan villasukkaryhmästä, josta löytyy toinen toistaan upeampia sukkia. Muuten sukat ovat omaa tuotantoa.

                                                              Varren alkuun ja loppuun tein valepalmikoita ja keskellä takana menee yksi valepalmikko raita kantapään alkuun asti, edessä yksi palmikkoraita jatkuu puolestaan jalkapöydälle asti. Kantapää on tehty ristiinvahvistaen.
Ympärille vielä nauhaa ja pikkupaketti on valmiina ilahduttamaan saajaansa.

Malli:Pöllö-ohje voihan villasukka ryhmästä, muuten oma
Lanka: 7-veljestä
Puikot:3,5mm:n pyöröpuikot
Koko: noin 40

maanantai 18. toukokuuta 2015

Salmiakkiruutuja ja Flower Power

  Näitä tiskiluutuja on kyllä mukavan neuloa ja virkata välitöinä ja pikapaloina. Ne valmistuvat nopeasti ja pääsevät sitten käyttöön. Ja tokihan niitä voi käyttää muuallakin kuin keittiössä.

 Neulojan käsikirjasta puikoille pääsi vielä mallikerta Salmiakkiruudut ja hempeän sininen tiskirättihän siitä sitten syntyi. Kuvio oli helppo ja näkyy kivasti molemmin puolin. Reunoja kiertää jälleen ainaoikein silmukat, joita on molemmissa reunoissa viisi kappaletta. Ylä- ja alareunassa neuloin niin viisi kerrosta. Käytössä oli 3,5mm:n bambuiset pyötöpuikot ja lankana Novitan puuvilla-bambu.

    

        
Malli: Salmiakkairuudut Neulojan käsikirjasta,
muuten oma
Lanka: Novitan puuvilla-bambu
Puikot: 3,5mm
Koko: 22x24cm

 Sitten halusin tehdä kesäisemmän mallin ja niin syntyi Flower Power malli. Ensimmäisenä virkkasin vaalean sinisen kukan ja käytössä oli 4mm:n koukku ja ohjeen pinkki versio on virkattu 3mm:n koukulla. Koukun kokoa vaihtamalla valmiilla luuduilla on viiden sentin koko ero ja pienempi on myös hieman tiiviimpi.
Tykkään aloittaa virkkaamisen lankalenkillä joten tein niin täälläkin kertaa. Kiedon siis langan sormen ympärille ja koukkaan sen alta sitten ensimmäisen lenkin. Näin on helppoa halutessaan kiristää jäävän langanpätkän avulla aloitukseen jäävää reikääkin halutessaan pienemmäksi.
  Jos kerros alkaa pylväillä niin korvaa ensimmäinen pylväs kolmella ketjusilmukalla ja kiinteä silmukka kahdella kerjusilmukalla. Lopeta kerros aina piilosilmukalla.

Lankalenkkialoitus:              
   1.krs: 15ks
2.krs:1 p jokaiseen ks:n ja väliin 1 kjs.

              
           3.krs: 3p, 1kjs
       4.krs:3p:n ryhmään 5 pylvästä(lisää
    molemmissa reunoissa 1p), 1kjs

               
             5.krs: 5p, 1kjs
6.krs: 5p, 2kjs


               
              7.krs: 7p, 2kjs

8.krs: 9p, 2kjs

               
               9.krs: 9p, 2kjs
10.krs: 2 pylvästä yhteen, 5p, 2 pylvästä
yhteen, 2kjs, 1p, 2kjs


                
             11.krs: 2p yhteen, 3p, 2p yhteen,
            2kjs, 1p, 2kjs, 1p,(pylväät ja
           ketjusilmukka samaan pylvääseen),
 2kjs
               
               12.krs: 2p yhteen, 1p, 2p yhteen,
                2kjs, 1p, 1kjs, 1p,(pylväät ja ketjusilmukka
              samaan pylvääseen), 2kjs, 1p, 1kjs, 1p(kuten edellä),2kjs

                    
                13.krs: 4ks, ks, johon 3kjs:n
                nirkko
Nirkko: tee normaali ks,
virkkaa 3 kjs, kiinnitä ketju piilosilmukalla
kiinteään silmukkaan.


Malli:Flower Power(Oma)
Lanka: Novitan puuvilla-bambu
Koukku: Sininen 4mm, pinkki 3mm
Koko: Sininen 27,5cm, pinkki 22,5cm

Luudut valmiina käyttöön.

sunnuntai 17. toukokuuta 2015

Kesähattu

Kyllä se kesä sieltä varmasti tulee, vaikka onkin nyt ollut niin pilvistä ja harmaata. Tähän kovasti uskoen virkkasin Kippovalimo Böökiltä ostamastani Dropsin Bomull-Lin langasta kesäisen hatun. Ohje hattuun löytyy Garnstudion sivuilta täältä.
Langassa on 53% puuvillaa ja 47% pellavaa. Langalle suositellaan 5,5mm:n puikkoja mutta virkkasin kolmosen lempikoukullani, jotta lakista tulisi hieman ryhdikkäämpi. Lankaa kului lähes kolme kerää. Pellavasta huolimatta lanka ei ole liian jäykkää vaan sopivan mukavaa virkattavaa ja työ sujui nopeasti.
  Ohjetta maltoin noudattaa lierin 6.kerrokseen, jonka jälkeen eksyin omille teilleni ja lisäsin vielä kahdella kerroksella tasavälein 8ks/krs. Sitten virkkailin vielä muutaman kerroksen lisäilemättä kunnes lieri oli mieleisen kokoinen.
 Koristeeksi reunaan virkkasin kaksi kiinteää silmukkaa ja kolmannen kohdalla koukkasin langan kaksi kerrosta alempaa, tätä toistaen kierros loppuun. Lierin reunan vahvistamiseksi vielä kerros piilosilmukoita ja hattu on valmis.  
  Koska ohjeen kukka ei ihan heti miellyttänyt ja muistin nähneeni jossain nappiin virkatun kukan, päätin kokeilla sellaista. Pikaisella googlettamiselle päädyin Suden idealoota blogiin. Sieltä löysin malli kuvan ja sitä apuna käyttäen virkkailin hattuuni kukkasen.
  Ensimmäisellä kierroksella tein lankalenkkien väliin 6 ketjusilmukkaa, toisella kierroksella kjs lenkkeihin 1ks, 7p, 1ks. Kolmaskierros vielä kaariin kiinteitä silmukoita. Taakse ompelin rintaneulan pohjan, jotta kukkaa voi siirtää tai jättää kokonaan poiskin mielen mukaan.

Valmis nappikukka.

Rintaneulan pohja kukan takana, joten kukka on irroitettavissa.      
                           

Tyttäreni pääsi tälläkertaa malliksi.
Malli: Dropsin virkattu lierihattu
Lanka:Drops Bomull-Lin
Koukku:3mm


maanantai 11. toukokuuta 2015

Lankaostoksilla

Mieheni vihjasi tarvitsevansa suojapussukan kannettavalleen ja tottahan toki vihje otettiin vastaan. Siitä nimittäin sain hyvän syyn käydä lankakaupassa, sillä eihän minulla tietystikään ollut juuri sitä mustaa puuvillaa, mitä tarvitsin.
  Niinpä suuntasin Kippovalimo Böökille. Kauppa sijaitseen Simossa, noin 20km Kemistä Ouluun päin, Sitä ei voi olla huomaamatta, sillä se sijaitseen näkyvällä paikalla nelostien kupeessa ja sinne on helppo piipahtaa ohikulku matkalla. Ja pysähtyä siellä kyllä kannattaakin.

Risteyksen näkymä Oulusta päin tultaessa.
                         

 Valikoima on todella monipuolinen ja erilaisia lankoja löytyy joka lähtöön. Lankojen lisäksi löytyy myös muunmuassa matonkuteita ja kankaita. Myös valmiita käsiöitä löytyy ostettavaksi ja pohtiessa hankintoja voi vaikka istahtaa lankakuppilassa ja nauttia kupillisen kuumaa ja paikan ihanaa tunnelmaa.
 Valikoimaa siis riittää ja henkilökunta auttaa jos apua vain hiemankin kaipaa. Jos kauppa ei satu olemaan sopivalla etäisyydelllä, niin ostoksilla voi toki piipahtaa vaikka myymälän nettikaupassa, joka löytyy tästä.                                   

Lankapaljoudesta mukaani sitten lähti kolme Dropsin Muksat puuvilla lankaa ja niin ikään Dropsin puuvilla-pellava lankaa, josta syntyy jonaina päivänä luultavasti jonkinlainen kesä hattu. Kunhan vain löydän mieleisen mallin.
Lisää kuvateksti
sunnuntai 10. toukokuuta 2015

Äitienpäivää ja lahjuksia
 Nyt tämän uskaltaa jo julkaista, kun lahjukset ovat päässeet uusiin koteihinsa. Idean neliskanttisiin luutuihin antoi 2 euron kirpparilöytö: Neulojan käsikirja, joka on Lesley Stnafieldin ja Melody Griffithsin kirjoittama. Kirjassa on neulevinkkejä ja selkeitä mallineuleita, joita voi soveltaa omaan käyttöön sopiviksi.
 Näin kesän kynnyksellä Päivänkakkara niminen malli miellytti silmää ja oikeilla ja nurjilla silmukoilla syntyi varsin sievä kuvio.

Kirpparilöytö
  Kuvion lisäksi lisäsin molempiin reunoihin 5 silmukkaa lisää, joilla neuloin sileää ja vielä 5 silmukkaa joilla tein ainaoikeaa. Myös alkuun ja loppuun tein ainaoikein ja sileää neulosta.
  Reunat saivat vielä viimeistelyssä kierroksen kiinteitä silmukoita ja sitten kaaria. Sen teko sujui näin: 7 pylvästä samaan kiinteään silmukkaan, jonka jälkeen kiinteä silmukka edellisen kerroksen 3.kiinteään silmukkaan  ja taas jätetään 2 kiinteääsilmukkaa välistä ja aloitetaan sama uudestaan. Koko näillä neliönmallisilla on n.23*23cm.

Päivänkakkara kuvattuna molemmilta puolilta.
 Sitten huomasinkin istuvani virkkukoukku kädessäni ja niinpä syntyi myös sydämmellisiä tiskirättejä pari kappaletta. Näiden halkaisija on noin 25cm ja malli on oma. Lankana näissä tekeleissä on vaaleanpunaisissa Novitan Bambu ja vihreä on Novitan puuvilla-bambua. Puikot oli kokoa 3,5mm ja virkkuukoukku kaikissa 3mm. Bambu lanka on aavistuksen ohuempaa ja 3 koukulla sydämmisestä tuli hieman pehmeämpi kuin vihreästä versiosta.

Sydämmiset

Valmiit Sydämmiset.
Korvaa kierrosten 1-12, ensimmäinen pylväs 3 ketjusilmukalla ja lopeta kierros piilosilmukalla.

Aloita virkkaus tekemällä lankalenkki,
jonka ympärille teet 1krs:n kiinteät silmukat.
1.krs: 12 ks
2.krs: *2 p samaan  kiinteään
silmukkaan, 1kjs*
3.krs: *2 p:n ryhmään 3 p, 2 kjs*


5.krs: *7p. 2 kjs

4.krs: (Lisää pylväsryhmän 
 molemmissa reunoissa 
pylväs)
*5p, 2kjs*


  6.krs: *9p, 2kjs* 
7.krs: *11p, 2 kjs*
8.krs: *13p, 2 kjs*
9.krs: *13p, 3kjs*
10. krs: *2p yhteen, 2p, 2p yhteen, 3 kjs(1p jää väliin),
2p yhteen, 2p, 2p yhteen, 2 kjs, 3p edellisen kerroksen kjs-ketjun keskimmäiseen silmukkaan,
2kjs.

2 pylvään yhteen virkkaaminen.
Ensin lähdetään tekemään pylvästä normaalisti.
Ei kuitenkaan viedä lankaa kahden viimeisen silmukan lävitse,
vaan otetaan langankierto jo seuraavaa pylvästä varten.Vedetään lanka kaikkien kolmen lenkin lävitse ja
kavennus on valmis.
11.krs:* 2p yhteen, 2p yhteen, 3kjs,1p(ed. krs:n 3kjs:n kaareen), 3kjs
2p yhteen, 2p yhteen, 2kjs,
5p(lisää molemmissa reunoissa ed.krs:n 3p:n ryhmään),
2kjs* 
12.krs:*1p, 3kjs, 3p edellisen krs:n pylvääseen, 3kjs,
1p edellisellä kerroksella kavennettujen pylväiden keskelle,
2kjs, 7p(lis.reunoissa), 2kjs*

13.krs: jokaiseen ketjusilmukkakaareen 3 ks, jokaiseen pylvääseen 1ks.

14.krs:*3kjs ja ks kolmanteen kiinteään silmukkaan(väliin jää siis 2 ks)*

15.krs: *2kjs, 3p, ks seuraavaan ketjusilmukkakaareen*.
Malli: Päivänkakkaroiden malli kirjasta Neulojan käsikirja,
muuten oma.
Sydämmiset malli omaa suunnittelua.
Lanka: v.pun Novitan Bambu ja
vihreä Novitan puuvilla-bambu
Puikot: 3,5mm
Koukku: 3mm
Koko: Päivänkakkarat noin 23x23cm,
Sydämmisten halkaisija noin 25cm.


Valmiina matkaan.