lauantai 30. tammikuuta 2021

Sukka-Finlandia 2021: Etappi 3; Jäke sock

 Tammikuu lähenee loppuaan ja on jo kolmannen etapin vuoro tämän vuotisessa sukkakisailussa. Niille, jotka ei vielä tiedä mitä Sukka-Finlandia kisa oikein tarkoittaa, niin se on leikkimielinen sukkakilpailu, jossa kisaillaan sukkienneulomisnopeudessa. Uusi ohje ilmastyy aina etukäteen ilmoitettuna päivänä ja kellon aikana. Etukäteen on ilmoitettu myös tarvittavan langan määrä ja vahvuus. Sitten vain jokainen kisailija voi alkaa neulomaan, kukin omaan tahtiinsa. Tarkemmin kisan sääntöihin ja kuulumisiin voit käydä tutustumassa vaikka Sukka-Finlandian sivuilla täällä.

sukka-finlandia 2021, jäke sock

Tällä kertaa kolmos etapin suunnittelijana on Eva Roos-Rautakorpi ja sukkien malli on nimeltään Jäke sock. Sukkamallin värityksen innoittajana on ollut Tuusulanjärven maisemat, sen vehreä luonto, poutapilvet sekä Järvenpään nimikkokukka keltavuokko. Valkoinen edustaa lunta ja tähtimäinen pintaneule tuo mieleen öisen tähtitaivaan. Ohjeen nähtyäni valitsin omiin sukkiini värit kotoa löytyvistä Dropsin Fabel langoista. Päädyin luonnonläheisiin väreihin, jotka näin jälkikäteen ajateltuna tuovat mieleen ehkäpä syksyisen vuoden ajan, ruskan alkamisen sekä sadonkorjuun ajan, luonnon vielä hieman vihertäessä ja valmistautuessa tulevaan talveen. 

Ennätin aloittaa sukat juuri ajallaan ja päästä alun taitoksen neulomisessa hyvään vauhtiin, kunnes oli lopetettava hetkiseksi, jotta pääsimme kurkistamaan ultraan mitä masuasukille tällä hetkellä kuuluu ja kuinka siellä kasvetaan. Kaikki oli hyvin ja niin kuin pitääkin. Sittenpäs pääsin neulomaan taitereunat loppuun. Niiden tekemiseen meni yllättävän paljon aikaa. Silmukat luotiin koukun ja apulangan avulla, joka sitten taiteosion reunojen yhdistämisvaiheessa purettiin pois ja silmukat neulottiin yhteen puikoilla olevien silmukoiden kanssa. Näin tehden sukan taitereunasta ei tullut kiristävä vaan se venyy juuri sopivasti. Kivasti oli ajateltu myös sekin seikka, että taitteen sisäreuna on erivärinen kuin muu sukka ja väri pilkistää hieman sisäpuolelta.

Pienten ruokailu ja vessataukojen kanssa loppupäivä sujuikin joutuisasti sukkien parissa. Aluksi aloitin sukat 2,5mm puikoilla yhtäaikaa loopaten, mutta kantapään käännöksen jälkeen puikot vaihtuivat astetta pienempään 2,25mm:n puikkoihin, jottei sukista tulisi kovin mahdottoman suuret. Tuon pienempiä puikkoja ei löydy niin pyöröinä kuin tavallisinakaan, ehkäpä ne tulee jonain päivänä hankittua.

Purkamiselta ei vältytty toki tälläkään kertaan ja puolenyön lähestyessä huomasin että edellisen tähtikerroksen aikana olin unohtanut tehdä muutaman tähden, onneksi tosin vain toisessa sukassa, joten ei muuta kuin korjaamaan virhettä. Sitten vielä jaksoin tehdä kantapäiden kiilalevennykset loppuun ja päätin lähteä tervehtimään Nukkumattia.

Aamulla sitten reippaana muutaman tunnin unien jälkeen pääsin jatkamaan sukkien parissa puuhastelua ja niinpä ne sitten hieman yhden jälkeen tulivatkin sukat valmiiksi ja kuvatuksi. Tummasta pohjaväristä oli hieman hankala kuvata tähtikuviota, mutta sekin onnistui lopulta niin että kuvion erotti. Vielä lähetys tuomariston arvioon ja hieman ulkoilemaan välillä. Myöhemmin selvisi sitten, että ennätin tällä etapilla ennätin sijalle 11.

Käsialani vaatisi ohuemmille langoille ehkäpä juuri vaikka ne 2.00 mm:n puikot, jotta saisin aivan ohjeenmukaiset sukat. Näistä tulikin siis ohjeen 38/39 kokoa hieman suuremman noin 42 koon sukat, mutta sepä ei haitannut mitään sillä mies ilmoittikin että ohuemmille villasukille olisikin jo hieman tarvetta. Pääsevät siis hetimmiten käyttöön.

Tähän etappiin ja sukkamalliin liittyy myös luovasarja, jossa voi neuloa sukista omanlaisen mallin, kunhan alkuperäinen malli on tunnistettavissa sukista. Aikaa luovanmallin neulomiseen on kisan päättymiseen asti. Saapas nähdä innostuisinko miettimään niidenkin suunnittelua ja neulontaa.

Malli: Jäke sock, Eva Roos-Rautakorpi
Lanka: Drops Fabel
Puikot: 2,25mm ja 2,50mm
Koukku: 2,50
Koko: ohje 38/39, minun käsialalla n.42
Paino: 81g

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi ja mukavaa päivänjatkoa sinulle!